Vitamine B12 tekort & de ziekte van Alzheimer

Voor alle mensen die denken dat dit zomaar een vitamientje is, dat is het niet. Een B12 tekort wordt niet voor niks de vergeten ziekte genoemd. Ook kan een B12-deficiëntie  erfelijk zijn en je bent er mooi klaar mee als blijkt dat je dit hebt. Dan begint de lange weg pas.

Dat een niet behandeld vitamine B12 tekort ernstige gevolgen kan hebben, is te lezen in mijn andere blog Mijn naam is Addison Biermer.

In deze blog ga ik meer in over een vitamine B12 tekort dat in verband wordt gebracht met de ziekte van Alzheimer. Voor een ieder belangrijk om te weten.

Wat is de ziekte van Alzheimer?
Voor diegene die er nog nooit van gehoord hebben; de ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De ziekte van Alzheimer heeft met name invloed op het geheugen. Ook beïnvloedt het het taalvermogen (afasie) en voorwerpen niet meer kunnen herkennen (agnosie). Handelingen in de juiste volgorde uitvoeren wordt op een gegeven moment lastig (apraxie) en algemene cognitieve achteruitgang.

Gedrags- of persoonsveranderingen komen hier vaker bij kijken. Alzheimer komt meestal voor op oudere leeftijd maar er zijn ook mensen die onder hun 65e levensjaar de ziekte van Alzheimer krijgen.

Wat gebeurd er in het brein van iemand met de ziekte van Alzheimer?
De zenuwcellen in het brein van iemand met de ziekte van Alzheimer gaan steeds meer kapot. Dit komt doordat bepaalde eiwitten en bepaalde vezels deze cellen stuk maken.

De volgende oorzaken worden in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer:
Over- of ondergewicht, te hoge bloeddruk, suikerziekte of een B12-deficiëntie.

Vitamine B12 tekort en het verband met de ziekte van Alzheimer
Er zijn heel wat ingewikkelde stofjes in het menselijk lichaam. Ik ga hier wat over uitlichten. Homocysteïne is de voorloper van methionine. Voor deze omzetting is vitamine B12 absoluut nodig, foliumzuur wordt hier ook mee in verband gebracht maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Wel is het zo dat vitamine B12 nauw samenwerkt met foliumzuur, dus conclusie is dat ze allebei verantwoordelijk zijn uiteindelijk voor de omzetting van homocysteïne. Als er een teveel homocysteïne in het bloed zit, zonder dat deze omgezet kan worden, kunnen er nare dingen gebeuren. Zoals een verhoogd risico op trombose en hart- en vaatziekten. Ook is er een verhoogd risico op de ziekte van alzheimer.  Hoe eerder met vitamine B12 behandeld wordt, hoe groter de kans op herstel en vooral het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: https://www.alzheimer-nederland.nl
                  https://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/stichting-b12-tekort-artikelen/de-rol-van-homocysteine-en-holo-tc-in-de-ziekte-van-alzheimer/

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s