Cold sunny day

Vanochtend moest ik nog even weg om voor mijn opleiding wat te regelen, een goede vriendin van me wilde mij wel even brengen op de scooter, zodat ik geen hele stukken hoefde te lopen met mijn duizelingen. Heel lief van haar en ik ben dankbaar voor dit soort behulpzame mensen in mijn leven.

We bleven wat langer weg dan gepland en ik wilde eigenlijk om half 2 terug zijn voor een masterclass online die zomaar op mijn pad kwam. Om 14.00 kwam ik half onderkoeld thuis aan, want het is toch verdorie koud op een scooter als het regent. Blauwe gevoelloze voetjes en hoofdpijn. Toch even de pc aangezet ook al had ik de helft al gemist, voetjes tegen de verwarming, pen en papier erbij en volle concentratie.

De masterclass ging over angst en paniekaanvallen, waar ik nog steeds de gouden sleutel voor zoek. Ik dacht; ach, geef het een kans, baat het niet dan schaadt het niet.

Ik merkte dat ik al de helft had gemist maar volgens mij haakte ik in op het juiste moment. Moest zeker zo zijn. Ik wil graag even mijn notities en ervaring met je delen, wie weet heb jij ook paniekaanvallen en heb jij hier ook iets aan. Voor mij is dit na 5 jaar lang gevechten in mezelf een andere invalshoek en ik geloof zelfs dat dit de sleutel is tot. Zou dit dan betekenen dat dit ervoor zorgt, deze kennis, dat ik mijn demonen kan verslaan?

Deze mevrouw beschreef het heel mooi. Als je de oplossing gaat zoeken buiten jezelf, erken jij je eigen machteloosheid. Dit herken ik van mezelf. Want hey, als mijn longproblemen, evenwichtsproblemen en B12 tekort weg zijn dan gaan mijn paniekaanvallen ook vanzelf weg. Ja, dan kan ik nog lang wachten, uiteraard werkt het zo niet. Toch denk ik met regelmaat zo maar dit ís niet de oplossing.

Haar woorden waren:
Onbewust doe je dit zelf. Je kan niet wachten totdat een iemand je komt redden. Het zit al in jezelf. Onbewust zijn er vanuit je leven allemaal conditioneringen opgeslagen, in je brein. Vanuit je kind, puber of op latere leeftijd. Het is een constante druk die op een gegeven moment knapt, dan heb je je eerste paniekaanval. Net zoals je een verwarming af en toe moet ontluchten gebeurd dit bij de mens ook.

Nou heb ik wel eens gesprekken met iemand gehad die mij een heldere boodschap gaf, iets wat zij vandaag ook weer aanhaalde. Zijn woorden waren: angst is een boodschapper, het probeert je wat te vertellen. Ik vroeg: ‘wat dan?’ Zijn antwoord was dat je de weg terug moest vinden naar jezelf, je staat te ver van jezelf af. Dit klonk voor mij allemaal heel logisch, maar toch voelde ik dat niet zo. Ik voelde het wel maar ik begreep het nog niet helemaal.

Vanmiddag heeft de masterclass de punt op de i gezet voor mij. Namelijk je zelfbeeld. Mensen die last hebben van angst en paniekaanvallen hebben vaak (eigenlijk altijd) een ontzettend negatief zelfbeeld. Het is dus belangrijk om te kijken naar wanneer het begon. Wat gebeurde daar toen je je allereerste paniekaanval had? Ik ben er voor mezelf al achter. Jij?

Zo heeft ook eens iemand mij verteld dat angst een tekort aan liefde is. Ik dacht toen nog; allemaal mooi en logisch, maar hoe krijg ik meer liefde in mijn leven? Ja dúh, nu zie ik het! Het is allemaal in mij, niet in een ander.

Ook is het dus belangrijk om te kijken tijdens een paniekaanval, wat heeft je paniek nou aangewakkerd? Was er een akkefietje op je werk wat maakte dat jij jezelf minderwaardig vond of heb je pas ruzie gehad met je partner?

Als ik nu terugkijk op mijn 5 jaar als ervaringsdeskundige met paniekaanvallen zie ik dat ik deze 5 jaar al een zeer laag zelfbeeld heb. Sinds mijn longproblemen en evenwicht stoornis is dit zelfbeeld alleen maar lager geworden en mijn paniek dus meer.
Ik sta versteld van de inzichten die ik nu heb na een halfuur internet, iets wat mijn psychologen nog niet in 5 jaar klaar hebben gekregen. Ik wil dit dus graag delen met iedereen die paniekaanvallen heeft.

De kernoplossing is dus; pak je onbewuste patronen aan want dat veranderd je gedrag en dus de paniek.

Uiteraard kunnen paniekaanvallen vanuit een ingrijpende gebeurtenis ontstaan, dit is bij mij ook aan de orde. Ook nu zie ik de puzzel. Die ingrijpende gebeurtenis(sen) waren voor mij zo beschadigend in mijn zelfbeeld, dat ik paniekaanvallen heb gekregen.

Astrid Davidzon is de naam van de mevrouw die mij deze inzichten gaf en voel je vrij om op haar website te kijken. Ze geeft regelmatig een masterclass en ook heeft ze cursussen die je online kan volgen, ik ga hier zeker gebruik van maken.

Ik heb zojuist ook haar boek besteld, ik had afgesproken met mezelf rustig aan te doen met de centjes maar als dit de oplossing is, heb ik daar een miljoen voor over, die ik natuurlijk niet heb maar echt, ik wil er alles aan doen. Je moet er natuurlijk wel voor open staan. Sta je dat niet, is dit natuurlijk een hoop gewazel wat ik hier uitkraam.

Ik hoop dat, al is het maar 1 persoon, die dit leest, er iets aan heeft. Leven met paniekaanvallen is verschrikkelijk. Ik ga er in ieder geval mee aan de slag, met mijn zelfbeeld en ik hou je op de hoogte wat dit voor uitwerking heeft op mijn angsten. Gelukkig ben ik een boekenwurm en heb ik het nodige leesvoer al in huis om er ook gebruik van te gaan maken.

En als je erover wilt praten, voel je altijd vrij mij een bericht te sturen. Het moet tijd zijn dat het taboe er af gaat, dat er openheid ontstaat.

Ik wens je nog een fijne dag!

About aylavdn

Weet en leer.

4 Responses

 1. Nel

  Wat een prachtig verhaal Ayla. Ik ben het dan ook helemaal met je eens. Wat de huisarts en psychologen mij vertelden dat ik er maar mee moest leven en het bij mij hoorde, heb ik ook altijd gedacht tja het is niet anders. Totdat ik ook in contact kwam met Astrid Davidzon. Ik heb al veel van haar geleerd en doe dit nog steeds. Ik heb het al vanaf mijn achttiende jaar en ben nu 70 jaar. Kun je nagaan. Het is als een rode draad mijn hele leven doorgegaan. Ik heb het boek ook gelezen en heb er veel van geleerd.
  Ik hoop dan ook ook voor jou dat dit je gaat helpen.
  Jij ook een heel fijne dag!!

  Liked by 1 persoon

 2. Willeke

  Dank voor jouw delen. Wat vreselijk naar om te leven met paniekaanvallen. Ik herken wat je schrijft uit de boeken van Ingeborg Bosch. Wellicht ook behulpzaam.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s