Meer of minder Facebook

Nu ik veel thuis zit, merk ik hoeveel tijd ik spendeer op Facebook. Al eerder heb ik een jaar geen Facebook gehad en dit was goed voor mijn gemoedstoestand. Ik merkte dat Facebook mij meer kwaad dan goed deed. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik aan sommige gesprekken niet kon deelnemen, omdat ik ”dat” niet op Facebook had gezien. Ook waren reacties van sommige wel verbazingwekkend, ze konden niet begrijpen dat ik Facebook verwijdert had.  Jammer vind ik het dat als je besluit niet meer mee te lopen met de ”kudde”, dat dit raar wordt gevonden.

Facebook heeft ook goede kanten, ik kan er alleen geen hele blog over schrijven. Goede kanten voor mij zijn de sociale contacten, ik kom in contact met mensen die ik dacht ”kwijt” te zijn en door Facebook heb ik ze weer ”gevonden”. Ook is het goed voor mijn website, jullie trouwe volgers zien zo de nieuwe blogs die ik heb geschreven, terwijl ik zonder Facebook (en andere social media) waarschijnlijk weinig dagelijkse bezoekers zou hebben.

Maar terug naar het hoofd; ik ga je vertellen wat Facebook met je doet als mens. Mijn ongezouten mening heb ik hierboven al verteld.

Facebook verstoort je melatonineaanmaak.
Voordat je gaat slapen, nog ff snel op Facebook, is niet bevorderlijk voor je slaap. Ook schijnt het dat als je slaap tekort krijgt, je juist op Facebook gaat kijken.
Dus heb je slaap problemen? Dan helpt het om die telefoon weg te leggen.

Facebook is meer slecht dan goed voor je zelfbeeld
Hoe slechter mensen zich voelen, hoe meer ze op Facebook gaan kijken. Afleiding? Sociaal contact? Het lost je problemen niet op. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat mensen met een ”mindere” psychische gesteldheid vaker hun status updaten of nieuwe foto’s plaatsen.

Het is een vorm van constant bevestiging willen hebben. Je voelt je onzeker over je uiterlijk? ‘Oh effe een foto op Facebook, dan krijg ik likes en voel ik me weer beter.’ Ik zat een keer met een bekende op terras en deze persoon zat continu op Facebook te kijken. Op een gegeven moment ging deze persoon zich zelfs druk maken dat ze maar 100 likes had op Facebook. ‘Vinden mensen mij niet mooi?’, ik heb haar vriendelijk bedankt en ben naar huis gegaan. Waar blijft het echte contact? Waarom wordt een like voor een compliment gekozen? Het is toch veel mooier als iemand je in het echt zou vertellen wat voor prachtig mens je eigenlijk bent? Ik bedoel; die like is zo gegeven en die reactie is zo geplaatst. Hoe vaak geven we nou nog een echt compliment? Ik krijg in ieder geval meer likes & reacties op Facebook dan complimenten in het echt en ik denk, jij ook. Mensen vinden het zelfs moeilijker om in het echt een compliment te geven en ik denk zelf dat dit door Facebook komt. Doordat het zo normaal is via een beeldscherm te praten, vervalt het echte contact en wordt dit opeens iets ”groots”, je moet die drempel over.

Facebook kan depressies aanwakkeren
Doordat het constant ”groener aan de overkant” lijkt, kunnen mensen die hier gevoelig voor zijn depressief raken. Mensen plaatsen alleen maar op Facebook dat het goed met ze gaat, ze gingen daar op vakantie en hier uit eten met vriendinnen. Oké, dat oma overlijdt komt er ook wel eens op te staan maar dat iemand een slechte dag heeft? Zelden. Waarom het ene wel en het andere niet? Weet wat het met je doet, in je onderbewustzijn gaat er een heel proces in gang hierdoor.

Facebook weet alles van je
Facebook weet wanneer je slaapt, wat je eet, met wie je praat, waar je werkt en soms zelfs wat je bankgegevens zijn. Facebook dringt door tot in je privé leven. Ik heb een keer op Facebook aangegeven dat mijn relatie voorbij was, toen kreeg ik de vraag van Facebook of ik deze persoon wilde blokkeren of dat ik deze even niet wilde volgen in het nieuwsoverzicht, ik vond dit erg ver gaan. Het is maar net waar je voorkeuren liggen. Met deze website kies ik er bewust voor om sommige informatie met je te delen, dit zijn dingen die ik heb meegemaakt of leerprocessen die ik doormaak. Maar mijn bankgegevens? Die wil ik toch echt graag voor mezelf houden. Niet dat je daar wat mee kan hoor, van een kale kip kan je niet plukken. Of verraad ik nu alles?

Facebook (en andere social media) kan relaties kapot maken
Hoeveel relaties zijn er wel niet kapot door social media? Ik denk dat iedereen wel een voorbeeld kan bedenken. Naaktfototje hier, lief gesprekje daar. Al blijf ik erbij dat je hier zelf je keuze in maakt. Als jij ervoor kiest hier aan mee te doen, is dit natuurlijk niet de fout van Facebook maar een fout van jou. Wel zorgt Facebook ervoor dat je makkelijker in de verleiding komt.

Ik zeg bewust verleiding, want niets is wat het lijkt. Ken je die meisjes die veel te veel make-up dragen en er op een foto prachtig uitzien maar dan zie je ze in het echt zonder make-up en dan denk je: Heh? Ben jij dat? In het echt blijken ze er heel anders uit te zien, ook zegt een foto niets over hoe een persoon daadwerkelijk is.
Doordat contact zo makkelijk gelegd is, is een uitdagend gesprekje ook zo gebeurd. Dit kan ten koste gaan van je relatie, mits je zo eerlijk bent dit te vertellen.

Ken je die koppeltjes die wel dagelijks een foto van elkaar plaatsen? Of die elkaar vaak taggen? Ik vind het leuk om te zien dat ze zo blij met elkaar zijn maar af en toe word ik er ook niet goed van.

Uit onderzoekt is gebleken dat deze koppels ook écht gelukkig zijn, ze doen dit niet om jou de ogen uit te steken maar ze doen dit omdat ze ”het liefste het van de daken schreeuwen” dat ze zo blij met de partner zijn. Ze willen graag hun liefde voor elkaar openbaar uiten. Dit heeft ook weer te maken met het zelfvertrouwen in de liefde, voel je je zelfverzekerder in je relatie? Dan ben je meer geneigd dit online te laten zien. Als dit niet zo is, hoeft dit natuurlijk niet meteen te betekenen dat je een slechte relatie hebt of dat je partner niet blij met je is. Misschien wilt ze alleen maar kattenfoto’s op Facebook plaatsen.

Een ander onderzoek verteld weer dat de gelukkigste koppels juist niets op social media plaatsen, omdat ze dit niet hoeven te bewijzen aan anderen. Ook zijn ze te druk bezig met van elkaar te genieten in plaats van deze tijd in Facebook te steken.

De zin of onzin hiervan? Seek for yourself.

Ook kan Facebook ervoor zorgen dat intieme momentjes verpest worden. Soms is Facebook belangrijker dan de tijd met de partner. Dit kan ervoor zorgen dat de partner zich minder belangrijk voelt, met alle gevolgen van dien blijkt uit onderzoek. Momenten als seks of een goed gesprek hadden kunnen voorkomen, maar dit gebeurde niet vanwege Facebook.

Facebook & je brein
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Facebook niet goed is voor je brein. Door op Facebook te kijken ben je onbewust bezig met bij alles wat je ziet te bedenken wat je mening hierover is. Hierdoor put je je brein uit waardoor je een minder goed geheugen hebt en het vermogen om te leren neemt af.

Mijn advies is; je hoeft Facebook niet radicaal te gaan verwijderen, maar je er bewust van zijn wat het met je doet is al heel goed naar mijn mening.

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s