Specifieke fobie

Specifieke fobie is zoals de naam al zegt, angst voelen voor een specifiek iets. Dit kan een bepaald voorwerp, een bepaalde situatie of een bepaald dier zijn. Je onderliggende overtuiging (conditionering, dit kan ontstaan zijn door een eerdere ervaring) is dat het voorwerp, dier of situatie echt gevaarlijk is.

Zo ben ik bijvoorbeeld bang voor spinnen. Ik denk dat meer mensen dit wel kunnen herkennen. Nu is dit nog niet een specifieke fobie te noemen, omdat het mijn leven niet beheerst. Dit deed het eerder wel. Toen ik 18 was en alleen ging wonen was er niemand die de spinnen voor me weghaalde. Als er dan een spin zat bij bijvoorbeeld mijn bed, dan sliep ik op de bank. Gestoord, ik weet het. Tot ik op een gegeven moment dacht; dit kan zo niet. Ik heb mezelf aangeleerd de spinnen weg te halen. Nou hou ik er niet van iets dat leeft dood te maken, dus ik zette ze buiten. Dit deed ik door er een glas op te zetten, viltje er tegen aan en naar buiten lopen. Ook al ligt het glas dan op meters afstand de hele nacht buiten, dat maakt niet uit, ik doe het wel. Zo kom ik eroverheen. Ik denk dat het met alle angsten zo werkt, dat je de angst in de ogen aan moet kijken. Zo zie je dat er niks gebeurd en geef je je brein het signaal dat de situatie veilig is. It’s all about your mind.

Gedragstherapie & cognitieve gedragstherapie zijn therapieën die iemand van een specifieke fobie af kunnen helpen als het zelf niet op te lossen is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s