Sociale fobie

Bij een sociale fobie is de persoon die dit ervaart constant angstig om afgewezen te worden of om buiten de groep te vallen.

Iemand met een sociale fobie kan voor alles bang zijn dat op sociaal gebied kan misgaan. Het kan een bepaalde situatie zijn zoals een presentatie of in een restaurant eten. Dit heet dat specifieke sociale angst. Wanneer dit verschillende situaties zijn, heet dit algemene sociale angst.

Als iemand last heeft van sociale angst kan deze persoon geneigd zijn om sociale situaties uit de weg te gaan om de spanning te verminderen, maar hierdoor wordt de angst in stand gehouden en kan er vereenzaming optreden. Dan is er een vicieuze cirkel ontstaan die moeilijk te doorbreken is.

Lichamelijke verschijnselen bij een sociale fobie kunnen zijn:
* Blozen
* Trillende handen
* Droge keel
* Zweten
* Spiertrekkingen
* Hartkloppingen

Behandeling
Veel mensen helpt het om cognitieve gedragstherapie te krijgen. Een aanvullende training kan een groepsbehandeling zijn die bijvoorbeeld is gericht op assertiviteit. Dan heb je twee vliegen in een klap. Deze persoon wordt min of meer gedwongen om deel te nemen aan een groepsactiviteit die een veilige omgeving is (er is altijd een psycholoog aanwezig) en de persoon leert nieuwe technieken waardoor het in het vervolg makkelijker kan zijn om deel te nemen aan sociale situaties.

Wat ook kan helpen is taakconcentratie. Taakconcentratie houdt in dat de persoon in kwestie probeert de aandacht te richten op een bepaalde taak. Denk dan bijvoorbeeld aan een presentatie geven. Dit is erg lastig voor iemand met sociale fobie, als diegene met sociale fobie alleen maar bezig is met wat de groep wel niet zal denken, zal de presentatie er niet beter op worden. Taakconcentratie leert aan om op dat moment alleen maar bezig te zijn met het concentreren op datgene waar de persoon op dat moment mee bezig is; de presentatie zelf.

Ook is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van de persoon. Is het een genetische aanleg? Dan zijn trucjes handig. Is er een pestverleden? Dan is het zaak dit pestverleden te verwerken.

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s