Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)

Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)
Een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel GAS, is een stoornis waarbij je voortdurend angst ervaart. Bij een GAS kent de angst geen grenzen en ervaar je angst op verschillende gebieden. Je angst is kortom algemener en je ervaart bijgevolg dus voortdurend angst.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis zijn dus eigenlijk constant angstig of aan het piekeren. De persoon in kwestie weet dat de angst niet realistisch is maar zal dit toch niet van zich af kunnen zetten.

Lichamelijke verschijnselen van een GAS:
* Snel vermoeid
* Moeilijke concentratie
* Snel geïrriteerd
* Vaak spierspanning
* Slaapproblemen

Als naast de angst die je ervaart 3 van bovenstaande lichamelijke symptomen aanwezig zijn voor langer dan 6 maanden mogen we spreken van een gegeneraliseerde angststoornis.

Bijkomende aandoeningen van een GAS:
Bij een GAS heb loop je een verhoogd risico op andere stoornissen of lichamelijke aandoening. Denk aan hart- en vaatziektes of depressies. Dit omdat het lichaam constant onder spanning staat en er veel cortisol vrijkomt.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een gegeneraliseerde angststoornis?
Net zoals bij iedere vorm van angst spreken de volgende factoren een rol:
Biologische kwetsbaarheid + omgevingsfactoren. Als jij op bent gegroeid met angstige genen en een angstige omgeving -> huiselijk geweld (constant angst voelen) of een overbezorgde ouder; is de kans groot dat je een gegeneraliseerde angststoornis ontwikkeld.

Ook hebben mensen met een laag economische status meer kans op het ontwikkelen van een gegeneraliseerde angststoornis. Waarom dit is, is geen verklaring voor. Zelf denk ik dat het logisch is dat als je je constant druk moet maken over geld jij jezelf een vorm van piekeren aanleert wat kan doordraven in een angststoornis.

Daarnaast kan het ervaren van een ingrijpende of traumatische gebeurtenis een verhoogde kans geven op het ontstaan van een gegeneraliseerde angststoornis. Mocht je dan op deze situatie reageren met angst, is de kans des te groter dat een angststoornis zich ontwikkelt. Het lichaam zit constant in een fight of flight staat.

Therapieën die kunnen helpen zijn afhankelijk van de oorzaak van de angst. Is het een omgevingsfactor, is het zaak deze weg te halen en indien niet mogelijk hiermee om te leren gaan zodat de cliënt verder niet teveel beïnvloedt wordt en zijn/haar eigen (positieve) gedachtepatronen kan ontwikkelen.
.

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s