Obsessief-compulsieve stoornis (OCD)

Angst, dwang en depressie zijn met elkaar verbonden. Zo kan angst voor (mogelijke) gebeurtenissen leiden tot een dwangstoornis of leiden tot een depressie, als het dwangmatig handelen of denken uit de hand loopt.

Een dwangstoornis wordt onderverdeeld in twee categorieën:
* Dwanggedachten
* Dwanghandelingen

Dwangstoornissen zijn het gevolg van gedachten of gewaarwordingen. U kunt last hebben van dwanggedachten de zogenoemde obsessies of dwanghandelingen (compulsies). Sommige mensen hebben alleen last van dwanggedachten, anderen ook van dwanghandelingen. Ze voelen zich gedwongen om bepaalde handelingen steeds opnieuw uit te voeren. Dwanggedachten gaan vaak aan deze dwanghandelingen vooraf. Vaak lopen mensen met dwanghandelingen met de gedachte dat er iets ergs kan gebeuren als ze de dwanghandelingen niet uitvoeren.

Een dwangstoornis is vaak te zien bij mensen die heftige gebeurtenissen hebben meegemaakt in hun leven waar ze toentertijd geen controle over hadden. Onbewust lopen ze nog rond met bepaalde gevoelens of zelfs trauma’s met betrekking tot deze gebeurtenis en zoeken ze daarom de controle op een ander gebied.

Oplossing voor een dwangstoornis is dan ook vaak de oorzaak aanpakken en daaropvolgend cognitieve gedragstherapie toepassen.

Dwang oplossen door middel van opdrachtkaartjes
Iemand met een dwangstoornis is een held in zichzelf opdrachten geven. Wat daarom vaak helpt bij cliënten met een dwangstoornis, is door samen met de psycholoog opdracht kaartjes te gaan maken. De eerste stap is alle dwanghandelingen op papier te zetten. De tweede stap is deze een voor een op een kaartje beschrijven en te nummer van bijvoorbeeld 20 (de minste handeling, die volgens de cliënt het makkelijkste is om weg te laten) tot 1 (de allerengste handeling, die de cliënt nooit zou willen weglaten).

Elke week wordt er dan een kaartje meer weggelaten, zodat je uiteindelijk de angst afbouwt (wekt vertrouwen dat het ook goed gaat zonder de handeling) en uiteindelijk is de cliënt bij het allerengste om weg te laten; nummer 1. Door de grootste angst in de ogen aan te kijken is een dwangstoornis te overwinnen.

 

 

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s