De helende werking van huisdieren

Dat huisdieren fijn zijn om te hebben weet iedereen wel die huisdieren heeft. De vrolijke snoetjes die je tegenmoet komen rennen als je na een lange dag werken thuis komt.
In dit artikel ga ik wat meer in op de effecten voor de mens.

Lichamelijke effecten op de mens bij het hebben van huisdieren
Het is wetenschap bewezen dat het je bloeddruk verlaagt en je hartritme stabiliseert.
De aanwezigheid van een huisdier schijnt effectiever te zijn bij het tegengaan van hart- en vaatziekten dan de aanwezigheid van een mens. Ook is de overlevingskans na een hartinfarct groter bij mensen die huisdieren hebben, dit geldt met name voor honden en katten. Het bevordert je beweging, als je een hond hebt moet je hier meerdere malen per dag mee lopen, als je een konijn hebt moet het hok schoongemaakt worden en bij katten speel je regelmatig met ze. Kinderen die opgroeien in een huis met dieren zijn minder vatbaar voor allerlei allergieën. Huisdieren verbeteren je weerstand, waardoor je minder snel ziek wordt.

Geestelijke effecten op de mens bij het hebben van huisdieren
Dieren geven affectie, oordelen niet (logisch, wij verstaan ze niet), ze zijn trouwe vrienden en zijn altijd wel in voor een knuffeltje. Dit verdrijft eenzaamheid. Ook kan het bij mensen met een depressie of angststoornis helpen. Keerzijde hieraan is dat als het dier ziek wordt of overlijdt dit weer depressies in de hand kan helpen. Huisdieren kunnen helpen bij een laag zelfbeeld, maar een hond die bijvoorbeeld niet luistert in het openbaar kan weer een laag zelfbeeld triggeren. Huisdieren kunnen helpen bij mensen die het lastig vinden sociaal contact te leggen, bijvoorbeeld doordat je gaat lopen met je hond kom je sneller in contact met andere mensen die ook hun hond uitlaten. Dit kan weer nieuwe vriendschappen laten ontstaan.

Effect van huisdieren op kinderen
Huisdieren kunnen kinderen vaardigheden bijleren zoals verantwoordelijkheden nemen, opruimen en zelfdiscipline. Ook werkt het net zoals bij volwassenen door op een positief zelfbeeld. Het laat ze socialer voelen, denken en gedragen. Huisdieren laten kinderen ook nadenken over het leven, als in voortplanting en de dood. Mits hier goede begeleiding bij is kan dit een hele positieve uitwerking hebben.

Mijn huisdieren
Zelf heb ik twee katten en twee konijnen, met deze dieren is het best wel heel erg gezellig in huis en het levert mij de nodige lachmomentjes op. Soms is het lastig, als je bijvoorbeeld een paar dagen weg wilt of op vakantie gaat, maar dat weegt niet op tegen de liefde die je van ze krijgt.

Ik heb 2 katten, die nu bijna 5 jaar zijn. Toen ik 18 was ging ik alleen wonen, ik ben toen in een gat gevallen. Ik heb toen te snel mijn nest verlaten en toen zijn ook mijn paniekaanvallen begonnen. Die tijd heb ik heel veel steun gehad aan Smokey & Pluisje, hun waren daar als er niemand was. Als ik paniekerig begon te worden haalden ze wel weer een stunt uit waardoor ik weer moest lachen. Ik heb toen 2 jaren lang geen paniekaanval meer gehad, nu zijn door omstandigheden mijn paniekaanvallen weer begonnen en nog steeds heb ik ontzettend veel steun aan ze. Ook word ik blij van ze, slaap ik beter en ben ik nooit alleen. Ik heb een hele goede band met ze en zou ze nooit willen missen. Ook al weet ik helaas dat die dag een keer komen gaat.

 

 


Ook heb ik nog twee konijntjes, Bailey & Feestje. Eerst had ik Bailey alleen, Bailey zat binnen bij de katten en dat ging goed. Behalve dan dat Bailey alle kabels kapot beet.
Op een gegeven moment heb ik Bailey buiten neergezet want het bracht toch wel heel veel rommel met zich mee en toen kwam ik erachter dat konijnen groepsdieren zijn en heb ik feestje erbij gehaald.

blogbunnies

About aylavdn

Weet en leer.

8 Responses

  1. Wij hebben onze Karel al weer 11 jaar en ik word altijd vrolijk is hij naar me toekomt als ik thuis kom. Er is altijd een ontvangst committee als je in een donker huis komt, gezellig!
    Leuk de namen van de dieren vooral Bailey en feestje:) Met Bailey (s) krijg je zeker een feestje:)

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s