Serotonine

Naar aanleiding van mijn blog over melatonine, leek het me leuk om ook een blog te schrijven over de voorloper van melatonine, serotonine.

Wat is serotonine?
Serotonine is een neurotransmitter. Serotonine zorgt ervoor dat je je blij voelt en zin in het leven hebt -> en alles wat hierbij hoort zoals zelfvertrouwen, emotieregulatie, libido op peil en lekker slapen. Het wordt ook wel het geluksstofje van het lichaam genoemd. L-tryptofaan -> 5-htp zijn de voorlopers van serotonine. Serotonine zorgt er ook voor dat je melatonine aanmaak goed werkt.

Serotonine tekort
Een tekort kan ontstaan door bijvoorbeeld een slecht eetpatroon of drugs.

Bij een serotonine tekort zal je hier zeker klachten van ervaren. Het heeft een impact op veel processen in je lichaam, zo kan het ervoor zorgen dat je bij een tekort minder lang zal leven. Dit komt bijvoorbeeld doordat het risico op hartziekten en dementie stijgt. Ook verhoogd het de kans op astma, fibromyalgie en migraine.
Je zult hier met name last van hebben in je gemoedstoestand. Het kan depressies veroorzaken, fobieën, dwang, paniekaanvallen en slapeloosheid.
Doordat je lichaam een sterke behoefte voelt aan serotonine kan het zijn dat je gaat grijpen naar vet eten en zoet eten, hierdoor is aankomen ook een bijverschijnsel.

Serotonine vergiftiging (serotonine syndroom)
Dan heb je nog serotonine vergiftiging. Je kan ook een teveel aan serotonine krijgen. Al moet je hier wel heel hard je best voor doen. Door bepaalde medicijnen of drugs kan dit ontstaan. Bijvoorbeeld door een verkeerd gebruik van: antidepressiva, morfine, sint janskruid, dextromethorfan, cocaïne, MDMA en amfetamine. Slik je bijvoorbeeld antidepressiva en ga je daarnaast MDMA gebruiken, is dit levensgevaarlijk.

Bij een serotonine vergiftiging kan je last hebben van de volgende klachten:
Slapeloosheid, rusteloosheid, verwardheid, koorts, spiersamentrekkingen, trillen en diarree. Serotonine vergiftiging kan leiden tot de dood. 

Serotonine aanvullen met 5-HTP
Je kan ervoor kiezen om je serotonine aan te vullen met 5-HTP tabletten (5-hydroxytryptofaan). Handig, want je hebt de tussenstap van L-tryptofaan niet meer. Dieronderzoek heeft aangetoond dat het daadwerkelijk het serotonine niveau laat stijgen van een dier, bij mensen is hier nog niet op getest. 5-HTP wordt meestal gehaald uit de griffonia plant, hiervan de zaadjes. Deze bevatten een zeer hoog gehalte aan 5-HTP. Deze plant groeit in Afrika. Ook 5-HTP tabletten hebben een keerzijde. Het wordt in verband gebracht met hartklachten en spierklachten. Dit omdat als je er niet zorgvuldig mee omgaat, dit schade kan aanbrengen aan je hartkleppen. Bij sommige mensen is zelfs het Eosinofilie-Myalgie-Syndroom (EMS) ontstaan na gebruik van 5-HTP, maar ook dit is niet wetenschappelijk bewezen. EMS verstoort je hormoonbalans en vetstofwisseling. Voor mij zijn dit wel al dingetjes die mij laten nadenken over het gebruik van 5-HTP.

Serotonine aanvullen met L-Tryptofaan
L-Tryptofaan is de voorloper van 5-HTP en dus de voorloper van serotonine.
Hier zijn ook tabletten in te krijgen. Dit is mijn ogen veiliger als 5-HTP tabletten, maar dit is ook omdat ik merk dat ik er persoonlijk beter op reageer en omdat het lichaam zo nog een stap moet maken naar 5-HTP; dit geeft hetzelfde effect als uit voeding. Plus zo wordt je serotonine aanmaak niet ”lui”, maar dit is mijn mening.
L-tryptofaan werkt samen met B6, foliumzuur en ijzer. Daarom zit dit vaak bijgevoegd in L-tryptofaan supplementen.

Voeding
Cacao, bananen, eieren, vette vis (omega 3), peulvruchten en kurkuma zijn voedingsmiddelen die je serotonine verhogen omdat ze L-tryptofaan bevatten.
Alcohol beperken kan ook wonderen doen; alcohol stimuleert je serotonine aanmaak ook in lichte mate, dit maakt dat je je vrolijker voelt als je alcohol op hebt.

About aylavdn

Weet en leer.

12 Responses

  1. Het gelukshormoon! Leuk dat je daar een stukje over schrijft. Misschien ook een leuk feitje…als je je gezicht in een glimlach trekt voor ongeveer 10 sec, komt dit hormoon ook vrij. Heerlijk als je veel stress hebt, hoofdpijn of een andere reden om even te ontladen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s