Melatonine

Wat is melatonine?
Melatonine is het ”nachtstofje” van ons lichaam. Het is verantwoordelijk voor ons slaap- en waakritme. Zodra het donker wordt buiten, wordt er meer melatonine aangemaakt. Andersom werkt dit ook zo; zodra het lichter wordt in de ochtend, verminderd de melatonine aanmaak. Melatonine is een hormoon dat wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Hoe jonger je bent, hoe beter je melatonine aanmaak. Hoe ouder je wordt, hoe minder de melatonine aanmaak wordt.

Wat verstoord de melatonine aanmaak?
Zonlicht, kunstlicht (denk aan fel licht binnenshuis) en beeldschermen van elektrische apparaten. Deze bevatten blauwlicht waardoor de melatonine aanmaak verstoord wordt. Met slaapproblemen is het beter om bijvoorbeeld een boek te lezen, hier zit geen blauwlicht in en je ogen worden er moe van, dus succes gegarandeerd, mits je geen hele slechte slaper bent.

Blauwlichtfilter
Tegenwoordig hebben de nieuwere varianten van smartphones een standaard blauwlichtfilter erop. Deze kan je op tijd instellen, ik heb hem bijvoorbeeld ingesteld op 21.00 uur tot 07.00 uur in de ochtend. Zo hoef je er niks aan te doen. Het is even wennen maar je merkt vanzelf het verschil, ik in ieder geval wel. Heb je hem niet standaard op je telefoon? De app store heeft hier veel apps voor, deze zijn gewoon gratis te downloaden.

Het gevaar van melatonine tabletten
Er zijn een aantal mensen die slaaptabletten gebruiken om te kunnen slapen. Ik kan me voorstellen dat als je hopeloos wordt van het niet kunnen slapen dat je hiernaar grijpt. Gezond is het naar mijn mening niet. Tegenwoordig zijn er melatonine tabletten op de markt gekomen, dit is voor mensen met slaapproblemen die geen slaaptabletten willen slikken ideaal (zo klinkt het), maar ook hier komt een gevaar bij om de hoek kijken. Het eerste gevaar is al dat het aangeraden wordt door mensen tegen andere mensen, zonder zich erin verdiept te hebben. Het tweede gevaar hierin is dat het overal te krijgen is, er is geen overleg met een arts en mensen denken dus dat het oké is. Logisch. Het is toch gewoon verkrijgbaar? Ik ga je hier nu wat meer over vertellen.

Laat me al een foute overtuiging de wereld uithelpen; melatonine is geen slaaphormoon, maar een nachthormoon. Het wordt al aangemaakt zodra het donker wordt. In deze tijd dus rond 17.00 uur. Bij de eerste keer dat je melatonine pakt zul je merken dat je misschien wat slaperig begint te worden. Bij meerdere keren voor het slapen gaan een melatonine tablet te pakken schuif je in feite je biologische klok op. Dit is niet de richting die je op wilt, toch? Je gooit in principe je biologische klok om, waardoor je slaapproblemen creëert door iets waarvan jij denkt dat het je helpt.

Mits jij geen tekort hebt aan de natuurlijke melatonine of een compleet verstoord bioritme hebt, raad ik je aan geen melatonine te gebruiken. Ook zou ik persoonlijk dit onder begeleiding van een arts doen, deze kan met jou controleren wat er aan de hand is en een schema met je opstellen.

Ik ben tegen melatonine tabletten omdat ik geloof dat wij als menselijke wezens alles bezitten om onszelf te genezen maar ook om alles te bezitten wat wij nodig hebben. Dus ook melatonine. Het zou krom zijn om melatonine te pakken omdat je niet kan slapen, terwijl je net nog met je smartphone in je hand zat. Dan werkt het elkaar tegen en dát is hoe er verwarring in het lichaam ontstaat. Als je slaapproblemen hebt, pak je de oorzaak aan. Niet de symptomen bestrijden. Ik zelf heb fases dat ik geweldig slaap en fases dat ik ronduit bagger slaap. In de fases dat ik bagger slaap, komt dit door paniekaanvallen of piekeren. Dan pak ik dat aan, zoek ik een oplossing zodat ik zo ontspannen mogelijk de nacht doorkom. Maar om dan een melatonine tablet te pakken? Dat gaat mij een brug te ver.

ADHD en melatonine
Waar melatonine tabletten wel bij zouden kunnen helpen, is bij mensen met ADHD. Deze mensen maken gemiddeld zo’n anderhalf uur later melatonine aan dan bij mensen die geen ADHD hebben. Hier zou melatonine bij kunnen helpen om het bioritme te stabiliseren.

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s