Doemdenken

Doemdenken, rampgedachten, het is een talent van mij en als ik de mensen om me heen hoor, van hun ook. Hoe ga je hiermee om? Kort antwoord: door je gedachten niet te geloven. Maar hoe doe je dat? Hoe onderscheidt je realiteit van fictie?

Voorbeeld: Je bent al een tijdje ziek en hierdoor zit je thuis. Je hebt een goede baan die je graag zou willen behouden, want dit maakt je gelukkig en je kan er van leven. Je maakt je zorgen of je ziekteproces je je baan zal gaan kosten en hierdoor heb je slapeloze nachten waardoor je niet hersteld. 

Hoe kun je dit cirkeltje doorbreken?

In deze blog ga ik jullie tips geven die mij helpen als ik hier last van heb.

Ten eerste, stel jezelf de vraag hoe groot de kans is dat het daadwerkelijk gebeurd. 9 van de 10 keer is de kans groter dat het niet gebeurd dan de kans dat het wel gebeurd.

Ten tweede, het helpt om tegen je brein te zeggen dat die grof gezegd zijn bek dicht moet houden of gewoonweg stop te denken. Dit klinkt misschien raar maar het werkt, try it out.

Ten derde, het helpt mij om negatieve gedachten door positieve gedachten te vervangen. Ook al klinkt dit totaal ongeloofwaardig voor je brein, net zoals je doemdenken als waarheid aanziet zal je brein ook positief denken als waarheid gaan zien.

Wat ook helpt, praat er met iemand over. Vertel je gedachten en vraag hoe de ander dit ziet. Dit helpt je relativeren.

En als laatste, vraag jezelf eens af wat er zou kunnen gebeuren als het gebeurd. Is het echt zo erg als wat jij werkelijk denkt? Of komen hier ook weer 10 “leugens” vanuit je brein bij? Is er dan geen oplossing en is je leven voorbij? I don’t think so.

About aylavdn

Weet en leer.

6 Responses

  1. Hahaha ja hoor, heel herkenbaar. Ik ben een keer in 1 nacht 3x gescheiden, want stel je voor. En alle mogelijke scenario’s uitgedacht. Sloeg nergens op, we hadden niet eens ruzie 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s