Vitamine B6

In deze blog ga ik niet in op een tekort van vitamine B6 maar op een téveel aan vitamine B6. Een tekort aan deze vitamine komt bijna niet voor, mits je gevarieerd eet.

Wat is vitamine B6?
De chemische naam voor vitamine B6 is pyridoxine. Door de darmen wordt pyridoxine omgezet in pyridoxal. Via het bloed wordt het doorgestuurd naar de lever die pyridoxal omzet in de actieve vorm, die bruikbaar is voor het lichaam, pyridoxalfosfaat.

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling en voor de afbraak en opbouw van de aminozuren. Vitamine B6 draagt bij aan een goede werking van sommige hormonen, de bloedaanmaak, het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Granen, vlees, groente en zuivel bevatten vitamine B6.

Hoe kom je aan een teveel van vitamine B6?
Waar we teveel aan binnen krijgen, verlaat via de urine het lichaam. Dit is met bijvoorbeeld vitamine C en vitamine B12 zo. Met B6 gaat het net wat moeilijker, maar dit is niet onmogelijk. Vitamine B6 moet namelijk omgezet worden naar 4-Pyridoxate. Hier is weer een enzym voor nodig die weer samenwerkt met vitamine B2 en de twee mineralen ijzer en molybdeen.

Voorbeeld: Je slikt elke dag een melatonine tablet om lekker te kunnen slapen, 9/10 keer bevat een melatonine tablet ook B6. Doordat je niet genoeg vitamine B2, ijzer of molybdeen binnenkrijgt kan de B6 het lichaam niet verlaten en daardoor gaat B6 stapelen, zonder dat je dit doorhebt, je denkt toch dat je gezond bezig bent en je slaapt weer goed, dus waar zou je je nou druk over maken? Op een gegeven moment krijg je zulke nare klachten dat je maar naar de dokter gaat voor een bloedonderzoek, uitslag: vitamine B6 overschot. En dan ben je verder van huis dan slecht in slaap komen.

Symptomen vitamine B6 vergiftiging 
Bij een te hoge B6 spiegel in het bloed wordt vooral het zenuwstelsel aangetast.
Je krijgt klachten als tintelingen en pijn in handen en voeten, spierzwakte of verstoorde coördinatie. Het kan maanden tot jaren duren voordat dit hersteld is. Als je door blijft gaan met vitamine B6 kan er zelfs een vitamine B6 vergiftiging ontstaan, waardoor blijvende zenuwschade kan ontstaan. Bijvoorbeeld je armen nooit meer kunnen voelen. 

Het blijft natuurlijk geheel je eigen keuze wat je met deze informatie doet, maar ik kies ervoor om supplementen die B6 bevatten niet in te nemen.

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s