Van jezelf leren houden

Misschien wel een van de moeilijkste dingen in het leven voor sommige, waaronder voor mezelf.

Tijdens een telefoongesprek met een oude vriend, die ik al jaren niet meer had gesproken, zei hij tegen mij: ‘Ayla, het belangrijkste hierin is dat je van jezelf gaat houden, denk daar maar even over na.’ Ik nam deze woorden aan voor waarheid, want deze jongen heeft genoeg meegemaakt met zijn gezondheid waarvan ik wist, hij zegt dit niet voor niets tegen mij. Ik ging er dus over nadenken en kwam tot de conclusie, ziekte laat je zelfvertrouwen ontzettend omlaag halen. Als je afhankelijk bent van anderen, brokkelt dit langzaam bij beetje af. Dit merk ik nu heel goed. Ik ga me vergelijken met andere leeftijdsgenoten en voel me minderwaardig. Niet op zijn plaats natuurlijk want ik kan hier niks aan doen. Ik doe mijn best om mijn zelfvertrouwen weer te laten groeien, onderstaande dingen helpen me daarbij.

Tips om jezelf vertrouwen te laten stijgen:
1. Lief tegen jezelf praten -> Hiermee bedoel ik; hoe denk jij over jezelf? Zeg je tegen jezelf dat je een nietsnut bent, of dat je niet leuk genoeg bent of dat je dik bent? Dit zijn dingen die je ook niet tegen een goede vriendin zou zeggen, toch? Waarom dan wel tegen jezelf? Door al zo te praten tegen jezelf geef je jezelf al signalen dat je minder waard bent dan anderen. Wat zijn je denkpatronen hierin? Analyseer ze en onderneem actie. Je bent veel meer waard dan zo over jezelf te denken.
2. Lief voor jezelf zijn -> Jezelf elke dag slecht verzorgen is niet lief voor jezelf zijn. Dan heb ik het over slechte lichamelijke verzorging, dus de dagelijkse bezigheden zoals douchen, tanden poetsen en je haren doen. Maar ook over je eetpatroon, krijg je genoeg vitamine binnen? En over andere gewoontes, zoals roken of overmatig koffiedrinken.
Zou je hierin wat beter voor jezelf kunnen zorgen?
3. Angsten aankijken -> Bedenk voor jezelf wat je nou echt heel eng vind om te doen, met het zelfbeeld wat je hebt. Heb je het antwoord? Ga het doen! Door te doen overwin jij. Zelf had ik een godsgruwelijke hekel aan presentaties geven, maar hoe vaker ik dit deed hoe makkelijker dit werd, ook voelde ik me daarna voldaan. HA! Dat heb ik toch maar weer gedaan. Je brein heeft positieve ervaringen nodig om de negatieve ervaringen naar de achtergrond te laten verdwijnen.
4. Focus op wat goed gaat -> Wij mensen hebben de neiging om datgene wat goed gaat als iets ”normaals” te zien en datgene wat slecht gaat als afwijkend te zien. Waarom zouden we datgene dat goed gaat niet meer gaan waarderen dan wat we nu doen? Iets goed te laten verlopen vergt ook moeite. Schrijf voor jezelf elke dag 5 dingen op die goed gingen of goede dingen die jij hebt gedaan, voor een ander of voor jezelf.

Heb je er nou echt veel last van, zo erg dat het je dagelijks leven beïnvloed, raad ik je aan om een professional in te schakelen. Hulp zoeken is niet zwak, dit is ook van jezelf houden, ik vind het juist heel krachtig van mensen als ze hulp zoeken omdat ze ergens in willen groeien. Cognitieve gedragstherapie kan je hierbij helpen. In principe worden hierbij je gedachtepatronen en het gedrag dat gevolg van de patronen is onderzocht, besproken en behandeld. Ik heb dit zelf gehad en het is zeker een aanrader!

Succes en als je behoefte hebt om ergens over te praten, ik ben altijd in voor een gesprekje! Op de messenger van de facebook pagina ben ik bereikbaar.

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s