Hoe verwerk je gebeurtenissen?

Net tijdens een gesprek met een (oude) vriendin kreeg ik toch wel een hele interessante vraag en tádá, nieuw onderwerp voor een blog! Dankjewel Carina! 🙂

Ik kreeg de vraag hoe ik gebeurtenissen als deze verwerk. Ik moest daar natuurlijk even over nadenken en of ik het goed doe weet ik niet, maar waarschijnlijk zijn dit de manieren voor mij.

* Schrijven -> op deze blog schrijven helpt mij heel goed om het er letterlijk uit te schrijven.
* Positief denken -> het positief inzien van situaties helpt mij altijd heel goed om te relativeren. De gebeurtenissen van de afgelopen tijd hebben ook veel positiefs met zich meegebracht. Ik stopte met roken (dit is wel het allerallerpositiefste!), ik ging en ga mijn dierbaren meer waarderen, de mooie dingen in het leven zoals een goed gesprek inclusief het leven zelf (is toch top dat we hier met zijn allen rondlopen?!).
* Afleiding zoeken -> ik vind zelf heel erg veel afleiding in het updaten van deze website maar ook in mijn keyboard, als ik muziek maak denk ik nergens aan behalve aan de noten uiteraard.
* Praten -> ik vind dit lastig maar ik probeer te praten over de gebeurtenissen.
Dankjewel voor iedereen die naar me luistert!
* Slapen -> Ja echt, slapen! Tijdens dromen verwerk je het meeste. Slapen is dan ook een van mijn favoriete bezigheden.

Andere manieren die kunnen helpen bij verwerking zijn:
* Sporten (je maakt ook allerlei geluksstofjes aan)
* Een nieuwe hobby aanleren. (Er worden weer allemaal verbindingen in de hersenen gemaakt, waardoor de anderen ”minder op de voorgrond” staan.
* Het huis opruimen; jawel, geen leuke bezigheid, wel zorgt het voor meer rust in je koppie!

Als je nou echt wat traumatisch hebt meegemaakt zou EMDR je kunnen helpen.
Het kan eng zijn om hieraan te beginnen, het dwingt je in principe tot de situatie in de ogen aankijken en het makkelijkste is natuurlijk dit te ontlopen. Ik geloof dat alles wat je graag weg wilt stoppen, zich wel een weg naar buiten baant en of dit een leuke weg is, dat betwijfel ik.

Wat is EMDR?
EMDR is een ingezette techniek door psychologen om een traumatische gebeurtenis te verwerken. Dit is een veelgebruikte techniek bij traumatherapie. De psycholoog wekt hiermee hetzelfde op als datgene wat er gebeurd als je droomt, als je droomt gaan je ogen op en neer en hierdoor verwerk je je dag. Ook wordt er wel eens met piepjes in de oren gewerkt, dan hoor je links een piepje en dan rechts. Je moet je heel goed tijdens deze techniek focussen, focussen op de gebeurtenis. Het liefst tot in de detail. Wat rook je? Wat voor kleren hadden de personen aan die in deze situatie deelnamen?
Dit is erg pijnlijk, maar uiteindelijk gaat het je verder helpen. Het is in de meeste gevallen effectief.

Al met al denk ik dat tijd de allerbelangrijkste in deze is, tijd heelt alle wonden en ik geloof dat dat waar is.

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s