Muziek en de gemoedstoestand

Dat naar muziek luisteren je gemoedstoestand kan beïnvloeden is voor denk ik wel iedereen herkenbaar. Het kan je vrolijker maken of juist het tegenovergestelde.
Als kind speelde ik vaker keyboard. Een tijdje geleden heb ik dit weer opgepakt, ik heb goedkoop een keyboard over kunnen kopen van een vriend en ik ben daar nu mee aan de slag gegaan. Het maakt me vrolijk, ik word blij als ik een nieuw nummer heb geleerd.

Maar hoe zit dit dan, wat doet het in je hersenen? In deze blog ga ik hier verder op in.

Wat wordt er gestimuleerd in de hersenen?
Het auditief vermogen wordt gestimuleerd. Wat is het auditief vermogen nou? Ik ga het proberen uit te leggen. Je leest dit nu momenteel, je leest wat er wordt gestimuleerd in de hersenen bij het maken van muziek. Als je auditief vermogen goed ontwikkeld is, sla jij dit wat ik geschreven heb in een keer op. Dus eigenlijk kan je het zo zien dat hoe beter je auditief vermogen is, hoe sneller jij dingen opslaat dus hoe beter je kan leren.
Mooie winst toch? Dit betekend dat muziek maken je ook in andere gebieden helpt, dus bijvoorbeeld voor een examen leren. Ook zorgt muziek maken ervoor dat je makkelijker vreemde talen kan leren.

Wat doet muziek voor je gemoedstoestand?
Het helpt tegen depressies. Endorfine komt vrij bij het maken van muziek, dit is een neurotransmitter (een signaalstof die in synapsen zenuwimpulsen overdraagt tussen neuronen). In makkelijke taal; je wordt er blij van! Het schijnt beter te werken dan antidepressiva, dit medicijn heeft invloed op onder andere je serotonine huishouding.

Beter op een natuurlijke manier gelukkig worden dan van synthetische rommel, toch?

About aylavdn

Weet en leer.

2 Responses

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s