Syndroom van Asperger

Het syndroom van Asperger is (was) een stoornis in het autisme spectrum centrum. Tegenwoordig worden alle stoornissen in het autisme spectrum centrum ASS genoemd.
Wat ik persoonlijk jammer vind, natuurlijk is het ene mens het andere mens niet maar er zit toch wel degelijk verschil tussen een mens die het syndroom van Asperger heeft en een mens die klassiek autisme heeft. Deze verschillen maken dat iemand met klassiek autisme tegen hele andere dingen aanloopt dan iemand met het syndroom van Asperger. In deze blog ga ik dieper op het syndroom van Asperger in.

Wat is Asperger?
Een arts uit Oostenrijk, Hans Asperger, heeft deze stoornis ontdekt.
Bij iemand zonder Asperger komt de informatie op een centraal punt binnen, bij iemand
met Asperger komt de informatie in meerdere ”vakjes” binnen die geen verband met elkaar leggen. Mensen met Asperger moeten dus bij bijvoorbeeld inzichtvragen ”graven” naar het vakje waar deze informatie opgeslagen heeft.
Zijn mensen met Asperger dan dom? Integendeel. Mensen met Asperger hebben dikwijls een hoge intelligentie, nu hoor ik je denken; wauw! Maar die hoge intelligentie maakt dat mensen met Asperger vaak tegen moeilijkheden aanlopen.

Hoofdkenmerken Asperger
* Moeite met sociale relaties (het uitvoeren & onderhouden). Ze zijn in staat zich lang sociaal te gedragen, maar hierna volgt altijd een periode van teruggetrokken gedrag.
* Uitgesproken interesses
* Letterlijk denken; grapjes en gezegdes niet begrijpen.
* Eerlijkheid; een persoon met Asperger is altijd eerlijk, soms te eerlijk, omdat de mensen dit niet gewend zijn kan het soms hard aankomen terwijl de persoon met Asperger dit niet zo bedoeld. De persoon met Asperger verteld iets rechtuit wat de persoon zonder Asperger zou vertellen in een mooi jasje maar wel met dezelfde boodschap.
* Moeite met veranderingen.

Misdiagnoses
Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand met Asperger fout gediagnosticeerd wordt.
Door de rol die iemand met Asperger zich heeft aangeleerd is het ook voor hulpverleners vaak moeilijk te herkennen. Regelmatige diagnoses waar dan mee gesmeten worden zijn onder andere: ADD/ADHD, borderline, angststoornissen en zelfs narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Verschillen narcistische persoonlijkheidsstoornis en het syndroom van Asperger
Er zijn inderdaad gedragsovereenkomsten tussen iemand met Asperger en iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Alleen van binnenuit verloopt dit proces heel anders.

Empathie: Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kent geen empathie en zal het daarom nooit uiten, iemand met Asperger heeft dit wel en vaak ook nog in overvloed maar weet vaak niet goed hoe dit te uiten en daarom líjkt het alsof iemand met Asperger geen empathie kent.
Arrogant: iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis bewonderd zichzelf heel erg en zal zichzelf op de voorgrond willen zetten, altijd en overal. Wanneer hij/zij op een sociale bijeenkomst niet genoeg aandacht krijgt, zal hij ervoor zorgen dat hij/zij deze krijgt, lukt het niet positief, dan gebeurd het op een negatieve manier.
Een persoon met Asperger kan ook arrogant overkomen, maar dit heeft een andere innerlijke doorwerking. Namelijk dat diegene met Asperger vaak niet wilt praten over koetjes en kalfjes en zich daarom teruggetrokken gaat gedragen of over de onderwerpen gaat praten die hij/zij interessant vindt. Voor meer informatie over een narcistische persoonlijkheidsstoornis verwijs ik je door naar  hier.

Positieve kanten Asperger
Zoals eerder genoemd vind ik zelf de eerlijkheid een mooi iets. Waarom om de dingen heen draaien terwijl het ook duidelijk overgebracht kan worden? Zijn wij mensen niet veel te onduidelijk in onze communicatie? Ook wordt behulpzaam- en zorgzaamheid vaak bij mensen met Asperger gezien. Dit is ook mooi vind ik, alleen het probleem is dat hier vaak in door wordt geslagen. Dan gaat het ten koste van henzelf. Natuurlijk is hier wel een manier in te vinden om ermee om te gaan, al zullen de gevoelens hierin hetzelfde blijven. Dit kan wel aangepakt worden in cognitieve gedragstherapie.

Valkuilen Asperger
Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, een hoge intelligentie. Al helemaal niet in combinatie met Asperger.

Sociaal aspect
Door de hoge intelligentie leren de mensen met Asperger ”foefjes” aan die helpen om sociaal mee te kunnen. Als iemand een grapje maakt, weten ze dat ze moeten lachen. Als ze op een verjaardag komen, weten ze dat ze sociaal moeten doen en over ”koetjes en kalfjes” moeten praten 3 uur lang. Dit is voor iemand met Asperger verschrikkelijk, waardoor ze uiteindelijk uitgeput zijn en hun alleen-tijd nodig hebben.
Mensen met autisme staan er bekend om dat ze een ander mens niet in de ogen durven aan te kijken en hieraan zijn mensen met autisme te herkennen. Mensen met Asperger kennen de sociale regels en wéten dat ze mensen in de ogen aan moeten kijken, waardoor ze bijvoorbeeld naar de neus kijken en het lijkt alsof ze in de ogen kijken.

Educatie
Ook op school loopt het vaak al spaak. Gedragsproblemen en slechte cijfers halen komt vaak voor. Hoe kan dit dan met een hoge intelligentie? Het antwoord is simpel. Door de hoge intelligentie komt verveling voor. Op scholen werken ze met herhaling-systemen. Iets wordt eerst 10 keer opnieuw herhaald waarop vervolgens de toets wordt afgenomen. Iemand met Asperger slaat dit zo makkelijk op dat die andere keren vervelend worden. Dan gaat iemand met Asperger uitdaging zoeken in andere dingen, dan ontstaan de gedragsproblemen. Tevens is de leerstof niet interessant en zal er een andere manier van leren aangeleerd moeten worden dan bij de ”normale” mens, scholen zijn hier vaak niet in thuis omdat de leerstof juist is gericht op de ”normale” mens waardoor de persoon met Asperger slechte punten haalt.

Werk
Ook uitdaging zal hier vroeg of laat naar voren komen. In het begin is er voor de persoon met Asperger genoeg uitdaging zijn aangezien het nieuwe werk geleerd moet worden en er sociale contacten gelegd moeten worden. Maar ook hierin komen problemen. Het werk wordt eentonig en het sociaal aspect zal zijn tol gaan eisen. Activiteiten zoals personeelsfeestjes zijn niet weggelegd voor de mens met Asperger.

Liefdesrelaties
Liefdesrelaties zijn moeilijk voor mensen met Asperger. Liefde is namelijk iets dat niet logisch te beredeneren is, wat het lastig maakt om dit te begrijpen. Vaak vertoont iemand met Asperger ook obsessief gedrag, wat voornamelijk vrouwen prettig vinden, ze worden de hemel in geprezen. Alleen de valkuil hierin is dat deze obsessie niet voor eeuwig is en daardoor zal de niet-asperger persoon dit gaan missen en zo kunnen er problemen ontstaan. Ook zal communicatie niet altijd goed verlopen, diepgang zit er zeker maar praten over emoties zal moeilijker gaan en dit is toch iets waar vrouwen vaak behoefte aan hebben. Dit hoeft natuurlijk niet in iedere relatie zo te zijn, ieder mens is anders en iedere relatie is anders. Dit is slechts een schets van een valkuil van wat zou kúnnen gebeuren.

Zelf heb ik de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen gedaan en ik ben hier regelmatig cliënten met Asperger tegengekomen, ik ken mensen met Asperger en zo heb ik de informatie bij elkaar kunnen krijgen in combinatie met wat ik heb geleerd.

Voor vragen, stel ze gerust!

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s