Paniekaanvallen

Zoals sommige in mijn sociale kring wel weten, heb ik regelmatig paniekaanvallen. Ik deel graag met je wat informatie over paniekaanvallen. Het is nog steeds iets waar mensen zich voor schamen (daar doe ik zelf ook aan mee) dus voor mij is dit een grote stap om dit openbaar te delen. Goed voor mijn omgaan-met is het wel en ook om meer bekendheid te krijgen, zodat mensen begrijpen wat dit inhoudt en er zo meer begrip komt.

Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is een aanval van complete angst, je wordt overdonderd door belachelijk veel angst. Voor diegene die de emotie angst niet goed kennen:
Ken je dat gevoel dat je bijna op je bek gaat maar je net opvangt? Dat schrikmoment? Of dat je een horror film kijkt en je ”wacht” op het schrikmoment, maar dan nog 10x intenser? Bij een paniekaanval kan je angst ervaren voor verschillende dingen, dit kan onder andere zijn angst voor de dood, flauw te vallen, overgeven of gek te worden.
Door deze angst reageert je lichaam en dan is de cirkel rond, je zit in een paniekaanval en kan gaan hyperventileren. Over de lichamelijke ”sensaties” ga ik zometeen nog wat over vertellen. Een paniekaanval kan enkele minuten tot anderhalf uur duren. Bij meerdere aanvallen wordt het een paniekstoornis genoemd, die valt onder de angststoornissen in het DSM5. Dit is dan nog onder te verdelen in een paniekstoornis met agorafobie en een paniekstoornis zonder agorafobie. Met agorafobie houdt in dat er vermijding bij komt kijken (straatvrees). Dit kan vermijden zijn voor verschillende situaties (anticipatieangst; bijvoorbeeld auto rijden) of plaatsen (agorafobie) zoals; de supermarkt, buiten de eigen bekende omgeving. Soms kan het zo heftig zijn dat iemand met paniekaanvallen niet meer het huis uit durft.

Wat gebeurd er in het lichaam tijdens een paniekaanval?
In de hersenen vindt het plaats in de diepere lagen, de amygdala speelt hier een grote rol in. Het zorgt ervoor dat er verbanden worden gelegd tussen informatie van de zintuigen en verbindt deze met emoties. Nu hebben mensen een ingebouwd ”gevaarsysteem”. Het lichaam in samenwerking met je brein waarschuwt je wanneer er gevaar is. Fight or flight wordt geactiveerd. Vechten of vluchten. Je kan het vergelijken met een roofdier dat voor je staat; je kan of het roofdier afmaken zodat hij jou niet afmaakt of je kan vluchten. Adrenaline gaat volop los tijdens een paniekaanval. Je lichaam maakt je klaar voor het gevecht of vluchten, tijdens een paniekaanval dus vluchten (want dat roofdier is niet zichtbaar). Hierdoor krijg je een hoge hartslag, je gaat zweten, je krijgt het heet, je ademhaling gaat hoog zitten waardoor je duizelig kan worden, een droge mond, misselijk en trillen. Dit kan ervoor zorgen dat je denkt dat er echt iets goed mis is met je, anders zou je je hartslag toch niet zo voelen? Ennnn het cirkeltje is rond. Als je bijvoorbeeld eens een paniekaanval in de supermarkt hebt gehad geef je je hersenen het signaal dat er ”gevaar” is in de supermarkt. Daardoor zal je paniekgevoelens ervaren als je weer in de supermarkt komt. De enige remedie die in mijn beleving echt werkt is de kracht van je gedachten. Accepteren en omzetten, maar dit is tevens ook een hele moeilijke klus. Ja, wij zijn ertoe in staat om onze eigen gedachten te beheersen, maar ik denk dat ook iedereen die dit leest weet hoe moeilijk dit is.

Oorzaken voor een paniekaanval, ik zeg bewust ”paniekaanval”, dit omdat het pas een paniekstoornis wordt als je meerdere aanvallen hebt en de oorzaak niet wegneemt:
* Erfelijk -> angst zit in de familie
* Teveel hooi op je vork genomen -> manier van het lichaam om je terug te roepen, terug naar rust
* Trauma’s -> paniekaanvallen kunnen ook een manier zijn om heftige gebeurtenissen te verwerken, doordat het stresshormoon cortisol ”op” is doordat het lang ingezet is geworden, kan dit een manier zijn van het lichaam om de verwerking voort te zetten.
* Lichamelijke aandoeningen zoals een te snel werkende schildklier of een B12 tekort.
* Overmatig drugsgebruik

Therapieën die kunnen helpen zijn cognitieve gedragstherapie, cognitieve gedragstherapie in combinatie met medicatie of EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing).

Mijn verhaal
Toen ik net 18 was ging ik alleen wonen, er zijn toen wat heftige gebeurtenissen in mijn leven voorgekomen en daardoor heb ik paniekaanvallen gekregen. Ik heb hier een jaar mee rond gelopen en opeens waren ze weg, ze kwamen niet meer.
Vorig jaar oktober stak er weer eentje heel heftig de kop op en de aanvallen waren terug. Sinds ik de juiste behandeling krijg voor mijn B12 tekort worden ze beetje bij beetje minder. Ook leer ik meer om mijn rust te nemen. Ik slik geen medicatie hiervoor, ik vind het heftig om mee te leven maar ik geloof nog steeds in het zelf genezend vermogen van het lichaam en in de kracht van mezelf. Ik kom steeds meer mensen tegen met paniekaanvallen wat het ook voor mij makkelijk maakt om erover te praten. Het leven is een hel met paniekaanvallen en ik heb er ook weinig positiefs over te melden. Wel denk ik dat openheid al heel veel positiviteit in werking zet. Wij mensen zijn vaak gesloten, waarom eigenlijk? Het zou toch zoveel mooier zijn als we allemaal open zouden zijn over onze gevoelens?

Dankjewel voor het lezen & bij vragen sta ik paraat!

About aylavdn

Weet en leer.

3 Responses

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s