Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Omdat ik graag zou willen zien dat het onderwerp narcisme meer bekendheid krijgt, heb ik besloten hier een blog over te schrijven en misschien wel meer. Geen leuk onderwerp maar wel nodig.

Laat ik eerst even uitleggen wat voor mensen nou slachtoffer worden van narcistisch misbruik. Vaak zijn dit krachtige en intelligente mensen, want deze mensen zijn een uitdaging voor narcisten. Hoe krachtiger, des te meer om af te breken.

Wat houdt narcisme in?
Wat ik persoonlijk erg interessant vind is datgene wat er in de hersenen gebeurd. Om het even vanaf de basis te gaan bekijken is het zo dat onze hersenen verbindingen hebben, deze worden synapsen genoemd.
Bij iemand met narcisme loopt het in specifieke hersengedeeltes mis in de hoeveelheid synapsen (te weinig) waardoor bijvoorbeeld empathie ontbreekt.

Hoe kan je een narcist herkennen?
Een schijn hoge eigen waarde (het lijkt alsof dit individu vol zelfvertrouwen zit maar het tegendeel is waar.)
* Gebrek aan emoties (of deze zijn gespeeld)
* Verslavingsgevoelig
* Vreemdgaan, liegen

Een narcist kan zelden veranderen. Als diegene er al voor uitkomt dat hij/zij deze persoonlijkheidsstoornis heeft (wat een hele kleine kans is) kan deze slechts foefjes aanleren om zijn gedrag te veranderen. Nooit zal dit overgaan of goed voor jou worden.
De meeste narcisten en tevens de gevaarlijkste (vind ik) zijn diegene die verborgen narcisten zijn. Je moet al een expert zijn in narcisme of dag in, dag uit met deze persoon samenleven wil je dit herkennen. Dan komt het moeilijkste van alles; de relatie verbreken. Ze spelen een spel met je waardoor je constant twijfelt aan jezelf.
Ze zullen je blijven achtervolgen met soms de dood als gevolg. Er zijn al veel gevallen geweest waarin het slachtoffer werd opgenomen in een psychiatrische inrichting of zelfs zelfmoord pleegde. De narcist teert er namelijk op om jou pijn te doen. Op wat voor manier dan ook. Psychische en lichamelijke mishandeling komen vaak voor in liefdesrelaties. Lichamelijke mishandeling vind ik erg maar psychische mishandeling vind ik nog 10 keer erger. Ga maar eens aan een rechter uitleggen wat voor spel er met je gespeeld werd.

Het ergste hieraan is dat 9 van de 10 keer de narcist het zal winnen, vaak al tijdens de relatie (en daarna) wordt je sociale omgeving weggerukt en tegen je opgezet.
Je zelfvertrouwen brokkelt af, je krijgt last van je trauma’s die je in de relatie hebt opgelopen en angsten. Eigenlijk heeft de narcist dan al gewonnen. Je bent jezelf kwijt. Maar als je dan je verhaal aan vrienden of desnoods de politie kwijt wilt, wordt je vaak niet geloofd. ‘Maar hij/zij is zo charmant’, zeggen ze dan. Dat is nou het hele probleem. In gezelschap is hij/zij de liefste partner die je je maar bedenken kan maar zodra jullie thuis zijn verandert hij/zij in een tiran. Grijp in voordat het te laat is.

About aylavdn

Weet en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s