B12 tekort

In deze blog wil ik wat dieper ingaan op het tekort aan vitamine B12.

Wat is een B12 tekort?
Een vrij onbekende vitamine, merk ik in mijn omgeving, wat vreemd is want vitamine B12 is verantwoordelijk voor meer dan 165 processen in je lichaam, kan je nagaan hoeveel er fout gaat als je hier een tekort aan hebt. Dus wat is een vitamine B12 tekort?   De vraag zegt het al, lekker logisch.

Hoe ontstaat een B12 tekort?
* Vegetarisch/veganistisch eetpatroon
* Verminderde opname door onder andere de anticonceptiepil, maagbeschemers, narcose, lachgas
* Een opnameprobleem (Addison-Biermer)

Vooroordelen B12 tekort
Door de onwetendheid wordt een B12 tekort vaak onderschat. ‘Het is toch maar een vitamine tekort’, ‘je moet maar gewoon je conditie opbouwen’ of ‘ga maar op tijd naar bed’ zijn vaak gehoorde opmerkingen. Het is niet zomaar een vitaminetekort (dit is trouwens bij geen enkele vitamine zo) maar een vitamine D tekort is meer bekend dan een vitamine B12 tekort dus lijkt het wel alsof dat serieuzer wordt genomen. Mensen zien ook niet de strijd die je levert wat het ook moeilijk maakt voor anderen om het te begrijpen.

Behandeling B12 tekort
Eerst moet er gekeken worden naar de oorzaak van het B12 tekort. Is de voeding het probleem niet? Dan mogen er nooit tabletten worden gegeven. De fout die vele dokters maken is dat ze gaan kijken naar de bloedwaardes na behandeling door supplementen of injecties. Deze waarde is de serum waarde en niet de actieve waarde. Het zegt dus niets over een tekort. Ook is het belangrijk om te weten dat B12 niet overgedoseerd kan worden, alles wat te veel is wordt uitgeplast. Ik weet dat ik me op glad ijs bevind door openbaar te twijfelen aan de kennis van onze huisartsen, toch heb ik me hier genoeg in verdiept om hierover te durven schrijven. Ik zie het om me heen fout gaan maar ook bij mezelf heb ik het fout zien gaan. Het is niet dat ik twijfel aan het kunnen van een dokter, wel twijfel ik aan de kennis die de gemiddelde huisarts bezit over B12. Voor veel mensen met een B12 tekort is het een strijd om de juiste behandeling te krijgen. Gelukkig bestaat er het B12 instituut in Rotterdam en de B12 kliniek in Amsterdam. Deze geven veel informatie over wetenschappelijke onderzoeken vrij en kunnen ook naar de huisarts de juiste behandeling toe schrijven. De herstelperiode kan wel tot 2 jaar duren. Door het tekort is er al schade aangericht in het lichaam die onomkeerbaar is.

Het is belangrijk dat je bij een B12 tekort een behandeling krijgt van injecties (mits andere oorzaken zijn uitgesloten), het liefste de hydrocobamine variant, omdat deze alle barrières ”raakt”. Het is nog belangrijker dat je niet onder behandeld wordt, dit schijnt nog erger te zijn dan niet behandeld worden.

Mijn verhaal
Zelf heb ik ook een B12 tekort, waarvoor ik wekelijks injecties krijg. Op een gegeven moment lukte het me niet meer om voor de spiegel te staan en mijn haren te doen of mijn boterhammen te smeren voor de dag die komen ging. Ik werd duizelig en het zweet brak me uit. Ik ben van dokter naar dokter gegaan maar elke dokter weet het aan stress. Je symptomen googelen wordt je meestal niet blij van maar ik toentertijd wel. Ze kwamen overheen met een B12 tekort en na een hele discussie met de huisarts mocht ik bloed laten prikken op B12. En ja hoor, een tekort. Ik maar denken dat ik gek was. Mijn huisarts gaf eerlijk toe weinig kennis te hebben over B12. Ook gaf ze toe dat de protocollen verschillend zijn bij de huisartsen. Hierdoor wordt vaak geen, een foute of de verkeerde behandeling gegeven. Ik heb contact gehad met de B12 kliniek en zij zouden contact opnemen met mijn huisarts voor injecties. Uiteindelijk door het heft in eigen handen te nemen heb ik nu de juiste behandeling en knap ik op.

Advies
Als je het vermoeden hebt van een B12 tekort, laat je testen. Zorg er wel voor dat je minimaal een maand geen toegevoegde B12 uit supplementen, voeding of energiedrankjes binnen hebt gekregen. Dit geeft een valse waarde waardoor het kan zijn dat volgens  bloeduitslagen alles oké is terwijl je wel degelijk een tekort hebt.

Ik ben geen expert maar indien je vragen hebt, stel ze gerust! Ik leer daar ook van.

Voor een uitgebreide symptomenlijst klik hier.

About aylavdn

Weet en leer.

2 Responses

  1. Ik heb al jaren een tekort aan Vit B12, combineer dat met PDS en ijzertekort en het is een ramp. Soms voel ik me echt verloren in deze wereld omdat mijn hersenen en oriëntatiegevoel me in de steek laten. Lomp is mijn tweede naam en duizeligheid mijn derde.
    Het nadeel is dat ik van die pilletjes uitslag en een verergerd opgeblazen gevoel kreeg, dus ben ermee gestopt.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s